Cluj anti Cluj – Fotbal de 1 mai

CE FACEM?

Mișcarea Căși sociale ACUM! vă invită să jucăm fotbal, să facem picnic și să lansăm numărul patru al Ziarului Dreptății Locative – Cărămida cu tema muncă și locuire, și să observăm împreună cum se dezvoltă orașul Cluj în jurul nostru prin investițiile imobiliare care pun clujenii împotriva clujenilor sub egida regenerării urbane. Cine sunt câștigătorii acestui meci gentrificator, adică cine sunt cei care pot să rămână în acest oraș în noile locuințe și în noile birouri scumpe? Cine vor pierde meciul apartenenței la oraș, adică cine sunt cei alungați spre periferii sau chiar în afara orașului? Și mai important, cine sunt sponsorii meciului, cei care pun clujenii unul împotriva celuilalt, adică dezvoltatorii imobiliari care se îmbogățesc de pe urma lui?

CÂND și UNDE?

1 mai 2018, ora 15.00, în Parcul Feroviarilor. Comentatorii meciului sunt Lorand Maxim și Paul Socol.

DE CE?

1 mai este Ziua Internațională a Muncii. Oricât de limitată ar fi azi posibilitatea de auto-organizare a lucrătorilor față de angajatori, nu trebuie să renunțăm la a contesta aceste limitări, și  a revendica nu doar venituri și condiții de muncă adecvate, ci și locuințe decente și accesibile din punctul de vedere al costurilor. Pentru mulți lucrători cu venituri modeste, care azi trăiesc în locuințe inadecvate și nesigure, neavând proprietăți imobiliare de nici un fel, cele din urmă înseamnă locuințe publice și forme de locuire care le asigură drepturile lor de chiriași față de statul-proprietar. Politica de locuire poate fi schimbată doar prin punerea de presiune asupra guvernanților de către cei care suferă cel mai mult de consecințele negative ale politicii din acest domeniu din ultimii treizeci de ani, pusă în slujba intereselor private ale marelui capital. Această luptă trebuie dusă atât la nivel local și național, cât și la nivel transnațional. Și din acest motiv este bine să ne inspirăm din internaționalismul zilei de 1 Mai, simbol al luptei pentru drepturi social-economice și politico-civice a clasei lucrătoare de pretutindeni.

CONTEXT

Când spunem lucrători, ne gândim nu doar la cei angajați cu contract de muncă, și nu doar la cei angajați în economia productivă pe meserii ce necesită forță de muncă fizică. Ci și la persoanele care lucrează în economia informală, ori cei care lucrează pentru venitul minim garantat, precum și persoanele care prestează munci în gospodărie fără a fi plătite, sau orice alte forme de munci prin care își asigură traiul de pe o zi pe alta în țară sau în străinătate și prin care contribuie la reproducerea sistemului. Mai departe, când spunem lucrători, ne gândim la toate persoanele care își vând forța de muncă la angajatori, aceasta fiind singura sau predominanta lor modalitate de a beneficia de venituri din care se auto-susțin, inclusiv la persoanele care se consideră, datorită statutului lor social (educație școlară, ocupație, nivel de venit), ca fiind clasă de mijloc.

În zona străzii Anton Pann din apropierea Parcului Feroviarilor, în 2017 primăria a eliberat mai multe autorizații de construcție. Printre ele în favoarea EBS Real Estate Investment (Daniel Metz, CEO la NTT Data), în favoarea Marina Properties, pentru un imobil de locuințe colective, în favoarea Oxygene Mall și Oxygene Residence (proprietar SC Mercurial SRL, administrator Ștefan Gadola), precum și în favoarea fraților Mărghitaș și SC ROMDESIGN pentru un bloc. Cele din urmă fiind în construcție pe teritoriul fostului Abator. Până nu demult, cu începere din anul 2007, aici (pe lângă reprezentanța Opel Ecomax al lui Árpád Pászkány) se anunța construcția Ansamblului Riverfront. Acesta a rămas un proiect nerealizat al companiei DNP Invest (controlatã de compania off-shore DNP Invest LLC) și Baucom. În apropiere, pe str. Parcul Feroviarilor 12, Primăria a eliberat o autorizație de construcție pentru construirea a două blocuri de către SC Tekton Real Estate SRL, printre altele menționând în hotărâre că zona se află în plin proces de restructurare, devenind atractivă pentru locarea unei game largi de activități.

În ce privește Parcul Feroviarilor, tot în 2017, FabHub Creative City a anunțat un „concurs de proiecte de inovație socială, culturală și urbană” (“Reactivăm Parcul Feroviarilor”) în cadrul proiectului său „Urbaniada” derulat cu sprijinul ING Bank. Acest lucru s-a întâmplat după ce, pe baza HG 36/ iunie 2017, Parcul Feroviarilor a trecut în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca „în vederea includerii în programul de reabilitare şi modernizare.” Apoi Primăria, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică a anunțat „Concursul de soluții pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor.” Mai recent, în aprilie 2018, Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca a anunțat intenția de „revitalizare a parcului,” lansând acest proces printr-un „concurs de proiecte pentru un concept integrat de remodelare urbană.”

Facebook: https://www.facebook.com/CasiSocialeACUM/

 


Tags: