APEL către MDRAP: FOND DE LOCUINȚE PUBLICE – RĂSPUNS LA CRIZA LOCUIRII ÎN ROMÂNIA

BLOCUL PENTRU LOCUIRE face apel să susțineți prin punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și al Guvernului propunerile pentru modificarea și completarea Legii locuinței 114/1996 privind  locuințele sociale, așa cum au fost ele formulate în inițiativa parlamentarilor din mai multe partide politice, anume inițiativa B308/2017 din 28.06.2017, și în mod particular din Partidul Social Democrat și din ALDE.

fondul-de-locuinte-publice-raspuns-la-criza-locuirii-MDRAP

Urgențele nespuse ale României sunt locuirea și fondul extrem de scăzut de locuințe publice, precum și asigurarea de iure și de facto a unei locuințe adecvate pentru persoanele cu venituri reduse sau fără venituri.

 

 

Veniturile reduse și locuirea scumpă conduc împreună la pauperizarea populației

O serie de analize demonstrează cât de acută și răspândită este sărăcia în rândurile populației, cât de mari sunt inegalitățile de venit, dar și inegalitățile teritoriale sau starea critică în care se află locuirea în România: fondul de locuințe în general, construcția și distribuirea locuințelor publice,  privarea locativă cu multiplele sale manifestări. Este timpul ca legislația românească și programele guvernamentale să acționeze în vederea reducerii sărăciei și inegalităților de clasă, recunoscând că acestea se datorează și politicii statului în domeniul locuirii din ultimii aproape 30 de ani.

[…]

Politica de stat în domeniul locuirii trebuie schimbată

Din cauza retragerii statului din rolul de producător de locuințe, a privatizării fondului public deja existent și a favorizării speculanților imobiliari-bancari în crearea de locuințe noi, locuința s-a transformat în marfă. Efectul acestei politici de stat este excluderea de la locuințe adecvate a celor mai sărace clase sociale prin rasism instituționalizat, rasializarea sărăciei și precarizarea muncii. Astfel, foarte multe persoane fie sunt în pericol de evacuare, fie rămân fără adăpost, fie trăiesc în spații marginale ghetoizate. Unele dintre ele sunt deposedate și de drepturi cetățenești elementare, cum ar fi actele de identitate, din cauza nerecunoașterii unui domiciliu legal.

[…]

În consecință, este nevoie de prioritizarea, în următorii 10 de ani, a accesului la locuințe publice a categoriilor sociale cu venituri care îi plasează sub pragul sărăciei (formând 25% din populația României), al celor care trăiesc în zone dezavantajate și marginalizate, în locuințe inadecvate, sau în locuințe neconvenționale, sunt amenințați de evacuare forțată, au devenit persoane fără adăpost, sunt victime ale violenței domestice, printre ele persoane de etnie romă supuse nu doar excluziunii locative ci și rasismului instituționalizat.

Modificarea Legii locuinței 114/1996 prin această inițiativă este un prim pas crucial în această direcție.

[…]


Posted

in

by

Tags: