Atelierele “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?”: #1 Abordarea

Reunite sub titlul “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?”, atelierele problematizează transformarea economiei politice a locuirii din ultimele două decade. Procese precum privatizarea, gentrificarea și financializarea au condus la transformarea locuirii într-o marfă, contribuind la acumularea de capital în paralel cu deposedarea a numeroase persoane. Propunem discutarea acestor procese folosind resursele teoriei urbane critice în paralel cu un studiu de caz concret din Cluj. Mizele ideologice si politice ale atelierelor sunt de a articula argumente și de a identifica strategii pentru de-comodificarea locuirii.

Atelierele se desfășoară în cadrul proiectului “Strengthening the Housing Justice Coalition in Romania through reframing the political claims for public housing”, derulat de Fundatia Desire (Cluj) si sustinut de Rosa Luxemburg Stiftung (biroul Belgrad).

Atelierele vor avea loc în perioada martie-iunie 2017 în parteneriat cu tranzit.ro/cluj, sub coordonarea Simonei Ciotlăuș și Noémi Magyari. Programul duce mai departe și lărgește acțiunile campaniei Căși sociale ACUM! înspre politizarea locuirii publice și crearea unei coaliții trans-locale pe această temă.

Notele noastre după primul atelier le puteți citi aici: https://www.desire-ro.eu/?p=3123