FORUM PENTRU LOCUINȚE SOCIALE

Eveniment organizat de Fundația Desire cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii (3 octombrie 2016) în cadrul Campaniei Căși sociale acum!, cu sprijinul Human Rights Initiative/Open Society Foundations, în colaborare cu Fundația Tranzit și Atelierul de Critică Socială de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. Locație: Casa Tranzit, str. Barițiu nr. 16 (intrarea prin strada Fără Nume).casi_forum_plakat_r

Cu ocazia Forumului, lansăm Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială pe care vă chemăm să o susțineți.

Alături de invitații noștri – activiști, sociologi, antropologi, arhitecți, consilieri locali și locatari din Pata Rât, cât și colegii noștri de la Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) și din rezistența Vulturilor 50 din București – , vom participa la construirea argumentelor în favoarea unei politici de locuire socială care răspunde și nevoilor persoanelor marginalizate social.

De asemenea, prezentăm expoziția multimedia care redă evoluția politicii de locuire socială din orașul Cluj, precum și istorii personale ale proceselor de evacuare și relocare ale unor persoane cu domiciliul actual pe strada Cantonului fără număr, din zona Pata Rât.

AGENDA EVENIMENTULUI

17.30-18.00 Expoziție multimedia: Evoluția politicii de locuire socială din orașul Cluj; Hărțile evacuărilor spre strada Cantonului (1996-2016); Istorii personale ale proceselor de evacuare și relocare ale unor persoane cu domiciliul actual pe strada Cantonului fără număr, din zona Pata Rât (Dénes Miklósi, Erin McElroy, Szilárd Miklós, Noémi Magyari)

18.00-19.15 Politica reducerii stocului de locuințe sociale din fondul locativ public după 1990 

Enikő Vincze: Campania Căși sociale acum!, Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială și rolul acestora față-n față cu inegalitățile sociale create prin politica locativă

Simona Ciotlăuș: Politica de locuire socială în ultimii 25 de ani: reducerea drastică a stocului și limitarea accesului la locuințele sociale

Victor Vozian (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, București): Reducerea stocului de locuințe sociale în contextul retrocedărilor de foste case naționalizate. Cazul Bucureștiului.

Ioan Doghi: Rutele evacuărilor spre strada Cantonului

Adrian Borda: Reglementări ale Planului Urbanistic General și creșterea stocului de locuințe sociale

Dezbatere: Proceduri de creștere a stocului de locuințe sociale

19.15-19.45 Vizionarea expoziției multimedia

19.45-21.00 Politica distribuirii de locuințe sociale prin stabilirea criteriilor de atribuire

Nicoleta Vișan (Vulturilor 50, București): Lupta pentru înregistrarea dosarului de locuinta sociala la primăriile de sector și municipala. Birocrație, rasism, practici de manipulare a solicitanților.

George Zamfir: Evoluția procedurilor de atribuire a locuințelor sociale în Cluj-Napoca (2005-2015)

Leontina Lingurar: Criteriul venitului și persoanele cu venit minim garantat

Alexandru Mureșan: Criteriul studiilor și persoanele marginalizate social

Mihaela Berki: Criteriul condițiilor de locuire și traiul în locuințe neconvenționale

Dezbatere: Propuneri de modificare a criteriilor de atribuire de locuințe sociale


Posted

in

by

Tags: